Patru nebuni

4D

Luni am avut parte de două piese destul de bune, care s-au aflat la poluri total opuse, în sensul că prima a fost jucată de patru tineri mişto şi zglobii, în timp ce a doua a fost un One Man Show. Dar să le luăm pe rând.

În 4 D
11 mai, ora 19:00, Sala Studio
Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca
Dramaturg: Alexa Băcanu
Regia: Ovidiu Caiţa

Mi s-a părut o piesă foarte dinamică, cu o coregrafie complexă şi patru scaune rotative (colorate fiecare altfel) care parcă schimbau decorul odată împinse pe roţi. De aici şi titlul „ÎN 4D”, acestea fiind de fapt cele patru puncte cardinale, în care personajele se împrăştiau învârtindu-se într-un du-te-vino continuu.

Am asistat la mult dans, cântec şi tot felul de situaţii şi ipostaze în care apăreau protagoniştii, plini de carismă, zâmbet, izbucniri şi viaţă. S-au plimbat, s-au certat, au spart un balon şi-au ieşit hârtiuţe de confetti, iar fotoreporterii din primul rând, pregătiţi cu aparatele, au fost pe fază şi-au imortalizat împunsătura actriţei, care a străpuns cu unghiile obiectul fragil din cauciuc.  În mare, au vorbit despre filozofie, film (The Dreamers), regie (Jean-Luc Godard), clişee, reţete de succes (şi le-au numit prosteşti), despre plictisul care se abate vrând-nevrând asupra relaţiilor sau despre fanteziile noastre de toate zilele.

Spectacolul este un experiment al Teatrului Reactor din Cluj, în care actorii (proaspăt absolvenţi) adoptă roluri dintre cele mai diverse pentru a pune-n scenă concepţii sau prejudecăţi, învârtindu-se în jurul unei poveşti unice şi ameţioare, privind realitatea din patru puncte de vedere diferite. De aici conflictele sau numeroasele replici întortochiate, comice şi energice, de unde am reţinut una singură: ,,Dacă am trăi în Star Wars, ne-ar fi frică să rămânem singuri în partea întunecată a forţei’’. Şi încă o observaţie personală, doi dintre actori semănau după mine cu Tom Cruise (Valentin Oncu) şi Octavian Soviany (Doru Taloş).

Echipa este formată din:

Raluca Mara (Teatrul de Nord, Satu Mare), actriţă tânără care îşi doreşte să prindă proiecte cât mai deosebite, pentru a avea şansa să evolueze.

Oana Mardare (absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj, secţia Arta Actorului, în anul 2009). A participat la o serie de ateliere care i-a permis să ia contactul cu teatrul Neo-No, teatrul de tip performance sau cel de contact-improvisation.

Doru Taloş (absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune, secţia Arta Actorului, Cluj-Napoca, în 2009), care este pasionat de spaţii neconvenţionale şi de teatrul neinstituţionalizat.

Valeriu Oncu, absolvent al secţiei de actorie din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.  În prezent urmează studiile masterale ale aceleiaşi facultăţi.

Ovidiu Caiţa a studiat regia de teatru la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj (clasa prof. Tudor Chirilă), după care a obţinut un masterat în Teoria și Practica Imaginii.

Alexa Băcanu ocupă între 2008-2011 funcţia de secretar-şef de redacţie al trimestrialului de cultură Man.In.Fest, unde publică cronici de teatru + film, interviuri, reportaje, şi piese de teatru. Este licenţiantă a secţiei Teatrologie din cadrul Facultăţii de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca.

 

Citește și Ultimul cetăţean al Rusiei

Comments are closed.