STATUIA Libertății / parcul Reconcilierii Româno-Maghiare

statuia-libertatii-piata-reconcilierii

Statuia Libertăţii (în maghiară Szabadság-szobor) a fost inaugurată la 6 octombrie 1890, fiind opera sculptorului Zala György din Budapesta. Statuia principală este o compoziţie care simbolizează libertatea. Grupurile de statui secundare au ca titlul Deşteptarea Libertăţii, Spiritul de luptă, Spiritul de dăruire şi Luptatorul muribund. În jurul statuii sunt amplasate basoreliefurile celor 13 generali martiri. Parcul Reconcilierii a fost inaugurat la 25 aprilie 2004 în prezența delegaţiilor guvernamentale ale României şi Ungariei.

Sursa: Wikipedia

Istoric

„Statuia Libertății” a fost ridicată în 1890 la Arad, pentru a-i omagia pe cei treisprezece generali ai Revoluției ungare. Revoluționarii maghiari cuceriseră Aradul din mâna austriecilor în 1 iulie 1849. Dar la jumătatea lui august, după ce austriecii Împăratului Franz Iosef au apelat la trupele rusești ale Țarului Nicolae I, habsburgii au recăștigat cetatea.

Cei treisprezece generali au fost executați pentru înaltă trădare în 6 octombrie 1849. Cum generalii luptaseră și împotriva legiunilor de moți conduse de Avram Iancu, „Statuia Libertății” ce le fusese dedicată în Arad, a fost demontată după Marea Unire, din ordinul guvernului lui I. C. Brătianu.

Știați că…?

Reamplasarea statuii a fost motiv de aprigi dispute între români și maghiari după 1989. În 2004 s-a găsit această solutie, a realizării unui „Parc al Reconcilierii româno-maghiare” după modelul reconcilierii franco-germane și amplasării „Statuii Libertății”, dedicată generalilor revoluției maghiare, alături de „Arcul de Triumf” care-i cinstește pe moții lui Avram Iancu.

1-1280px-Az_1890._október_6-i_aradi_szoboravatási_ünnepség_Vasarnapi_Ujság
Inaugurarea Statuii Libertăţii din 6 octombrie 1890. (foto: Ziarul „Vasárnapi Ujság” / Wikipedia)

Vis-a-vis de statuie se află „Arcul de Triumf”, conceput de sculptorul Ioan Bolborea în anii 2000, care simbolizează revoluţia din cele trei ţări române; sub arcul realizat din marmură păşesc revoluţionarii din Bucureşti, iar pe arc sunt amplasate basoreliefurile fruntaşilor mişcărilor de la 1848 din Țara Românească, Transilvania şi Moldova, printre ei aflându-se Nicolae Bălcescu, Avram Iancu şi Mihail Kogălniceanu, dar este reprezentat şi momentul reconcilierii între Avram Iancu şi Ludovic Kossuth.

arcul de triumf arad
Foto: Arad Hotspots

În imediata apropiere a parcului se află Turnul de Apă, edificiu reprezentativ pentru Arad, dar și Vechea Catedrală Ortodoxă (Sfântul Ioan Botezatorul).

Actualul parc se află pe spațiul fostei piețe a „Pompierilor”.

hartă

Comments are closed.