Visare abisală cu Siska-Szabó Hajnalka

siska

Joi, 8 decembrie, la Galeria de artă Alfa s-a vernisat expoziția personală „Remember”, semnată de Siska-Szabó Hajnalka, artista reușind să „poarte” publicul numeros pe valuri cromatice aspre, dominante și reci, însă cu o puternică disonanță față de atmosfera iernatică de afară. Căldura din sala de expoziții nu a venit numai din calorifere sau din simpatia invitaților pentru artistă, ci și din picturile ei… cumva, printr-o „magie” a paradoxului: peisagistica abstractă și marină a artistei a reușit să dezvăluie urme subtile dar consistente de căldură în ochii privitorilor, combinând culoarea apei și a cerului cu galben, verde și roșu – ca un fel de tratament preponderent albastru împotriva frigului… sau, altfel privit, o invitație analitică (și în același timp artistică) în descoperirea naturii subconștientului.

Expoziția a fost deschisă de cuvântările artiștilor Dumitru Șerban (sculptor, președintele UAP Arad) și Ioan Kett-Groza (pictor, profesor și de o vreme încoace critic de artă, ba chiar și un scriitor excelent – așa cum a remarcat Dumitru Șerban, privind foaia de pe care Kett-Groza și-a citit analiza expoziției). A mai spus câteva cuvinte stâlcite în limba română și viceprimarul Bognar Levente, culmea, fără să-și facă campanie electorală, ceea ce a fost de bun augur.

Siska-Szabó Hajnalka, membru UAP, este o artistă foarte energică, cu o creaţie promptă, dar totodată plină de fineţe şi exprimări lirice prin manifestaţii tainice. „Pentru ea, natura este punctul de pormire spre revelaţie, ceea ce se transformă într-o imagine interioară, și care este prezentată prin filtrul subiectiv sentimental, emoţional, de moment, reprezentând mişcarea veşnică ale naturii. Apa pentru ea înseamnă zborul spre infinit, dar totodată şi atragerea vârtejului spre adâncuri. În aceste exprimări bipolare, fiinţele umane reprezintă un mesaj filozofic. Marca artistei este radiaţia expresivă a culorilor dominante reci, ele fiind echilibrate de culorile calde ascunse. Aceste lucrări nu mai sunt copiile reale al peisajului văzut, trăit, ci se dezvoltă într-o interpretare intensă, subiectivă. Îndrăgostită de culori, lumini, de aer, apă, deci de natură, ea se joacă uşor, dar totodată foarte sever cu momentele impresiilor, arătând ambele feţe: dramatice şi lirice”, aflăm din prezentarea artistei de pe site-ul Uniunii Artiștilor Plastici, .

Comments are closed.