VECHIUL CAZINOU / B-dul Dragalina nr. 27

vechiul cazinou arad

Vechiului Cazinou a fost ridicat în 1872, devine locul de distracţie preferat al lumii mondene, cu o arhitectură care îmbină stilurile neobaroc şi neoclasic. Cazinoul, în amploarea sa, este un reper arhitectural reprezentativ pentru prosperitatea și nonșalanța societății din perioada „La Belle Epoque”, când arhitectura de tip „Mica Vienă” era populară.

arad city guide logo

Sursa: Arad City Guide

Stil arhitectural

NeobarocNeoclasic

Clădirea este redată în stil eclectic, în arhitectura acesteia regăsindu-se elemente neoclasiciste și neobaroce. Pe toate cele patru faţade pot fi observați pilaştri cu capiteluri corintice, cu o bogată ornamentaţie stucco.

Istoric

Clădirea cazinoului, la începuturi, a avut o frumoasă gradină de vară pe care clienții o preferau în perioadele calde ale anului. În timpul iernii, perimetrul din fața Cazinoului era folosit sub formă de patinoar.

Un loc deosebit de îndrăgit de tineretul arădean al vremii, Cazinoul funcționa încă dinaintea finalizării actualului dig între râul Mureș și oraș, astfel că din grădina de vară a localului, panorama riverană a Mureșului oferea o vedere nemaipomenită.

Cazinoul atrăgea clienți din rândurile protipendadei și intelectualității arădene, printre aceștia numărându-se politicieni precum: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, Ioan Slavici, primarul Salacz Gyula, actori ai teatrului arădean etc.

vechiuzl cazinou arad astazi
Vechiul cazinou – astăzi (foto: Arad City Guide)

Știați că…?

În incinta Cazinoului au avut loc expoziții diverse, printre care s-a numărat și o expoziție agro-industrială, în 1890, în cadrul căreia Berea Timișoreana a primit distincția de bronz. Tot aici, un an mai târziu, aceleiași mărci românești de bere i se acordă medalia de argint.

Clădirea vechiului Cazinou este amplasată lângă actualul Parc al Copiilor din Arad. La începuturi, acesta purta numele de Parcul Baross. Aici era cândva amplasată o fântână publică remarcabilă, cu o feronerie bogat ornamentată.

În vremurile sale de glorie, Cazinoul era un punct turistic foarte atractiv pentru toți cei care frecventau malul râului și parcurile care se întindeau până în proximitatea Palatului Justiției (Parcul Baross și Salacz – actualul parc Eminescu).

Hartă

Comments are closed.