Unde-s soarele și luna?

greuceanu

Trupa de marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Greuceanu”
Scenariul și regia: Gabriel Apostol
Scenografia: Oltea-Clara Dărângă
Muzica: Dan Bălan
Distribuția: Oana Rogojină, Loredana Alexandrescu, Lăcrimioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș, Ion Iurcu

De la început vă pot spune că e una dintre cele mai complexe piese la care-am fost vreodată. Mai bine nu știu să deschid articolul de față, în schimb pot să vă dezvălui programul marionetiștilor pentru luna curentă. Revenind la „Greuceanu”, e un show plin de efecte speciale și cu o coregrafie absolut dementă. Atmosfera piesei se bazează pe magia mai multor decoruri, pe recuzita abundentă sau pe straiele succesive purtate de actori. Urmează fondul sonor de excepție și textul consistent, cu scene nebune și lumi nivelate într-un mod cu totul deosebit. Să nu uităm nici de felul în care sunt mânuite marionetele, interpretarea fiind una de-a dreptul fabuloasă. Ajungem, așadar, la încercările poveștii și la micuțul Greuceanu, care, iată, năpârlește.

Part one: Becoming a Jedi

Dispare luna și răsare soarele, după care dispar amândouă. Împăratu-i anunțat că cele două au fost furate, așa încât efectele vor fi devastatoare. Se va muri de foame, iar fântânile vor seca. Plantele își vor da duhul. Lanurile se vor usca și tot ținutul va fi cuprins de întuneric.

Cei care se chinuie să le aducă înapoi sfârșesc prin a se prăpădi sau li se taie capul. Recompensa ar fi jumătate din împărăție plus fata de-mpărat, dar nu prea mai sunt speranțe.

Deodată, apare Greuceanu, jurându-se pe paloș că se va întoarce victorios. Iaca și jokerul din pachetul de cărți. Astfel, pornește la drum pe calul său cel năzdrăvan să înfrunte necunoscutul. Pe de altă parte, celor trei vrăjitoare le miroase-a carne de om de pe celălalt tărâm… din start sunt comparate cu niște animale.

Pentru a se proteja, Prâslea se transformă pe rând într-o muscă sâcâitoare și într-un porumbel. Primul zmeu se ia la trântă cu mezinul (că-i mai sfântă) și i se retează capul. Cocoșul cântă ca un gong și vine și al doilea zmeu; însă povestea e aceeași, nu știe ce s-a întâmplat cu soarele și luna. După o luptă destul de crâncenă, sfârșește asemenea celui dintâi. Pân` la urmă, al treilea zmeu (că-i cu noroc) îi spune țâncului c-ar sta ascunse în pădurea întunecată. Bineînțeles, se iscă o cafteală ca în Star Wars și Greuceanu reușește să completeze firmamentul. A biruit cum a promis, dar acum mai trebuie și să se întoarcă la Împăratul Roșu. Lecția aici este următoarea: dacă întreprinzi ceva, mergi până la capăt să vezi dac-ai ajuns.

part two

Part two: Love wins!

Alături de el e fratele său și amândoi ajung în dreptul unui păr domnesc. Pomul e de fapt soția întâiului balaur și totodată una dintre vrăjitoare. Lecția numărul unu în viață: nimic nu e ceea ce pare. Evident, aceștia se descotorosesc de ea, însă dau de-o altă hoașcă, preschimbată în fântână. Puțul e sec, găleata e goală, așa că o zboară urgent și pe asta. Iată ce înseamnă să ai discernământ.

A treia baborniță e Muma Pădurii, dar nici ea nu poate pătrunde în casa Faurului, ceea ce o face adăpostul perfect pentru Făt-Frumos din lacrimă. Aici, fierarul e simbolul unui caracter puternic, fiind și frate de cruce cu prințul.

Într-un final, zgripțuroaica e răpusă cu un cărbune mai aprins ca o bucată din soare. Rezultatul? Vrăjitoarea se preface într-un munte de fier. Din acesta ia naștere un car împărătesc numai bun pentru căluțul fermecat al mezinului. Prin urmare, contează enorm să fii descurcăreț, dar nici să ai prieteni iscusiți nu strică. 

Ultimul hop e chiar Michiduță, care vrea să-i fure paloșul lui Greuceanu. Scaraoțchi încearcă să-l prostească cum c-ar fi rămas fără cuiul de la osie, dar sfârșește prin a fi omorât de buzduganul unui Prâslea mai destoinic.

Când ajunge la palat, regele îl primește cu brațele deschise și-i oferă fiica, așa cum îi făgăduise. În clipul de mai jos aveți nunta și taraful.

Sfârșit.

Pentru mai multe fotografii, dați un click aici.

P.S. Nu uitați, luna mai vine cu o serie de piese și surprize via Festivalul de Euromarionete.

Comments are closed.