The Good Postman | Proiecție KineDok @ Joy’s

38638483_1740388852677309_824817695756124160_o

15 august, ora 20:00
Cafeneaua Literară Joy’s

Intrare liberă.

La a patra ediție KineDok vizionăm documentarul THE GOOD POSTMAN care realizează un portret complex al vieții, politicii și comunității dintr-un sat de la granția Bulgariei cu Turcia, confruntat cu depopulare. Odată cu apariția refugiaților sirieni, o parte din localnici se aliază cu poștașul satului care candidează la primărie pentru un scop comun – repolularea localității cu familii refugiate.

Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba română.

THE GOOD POSTMAN
Regia: Tonislav Hristov
Producţie: 2016, Bulgaria, Finlanda
Durata: 82 minute

Sinopsis:
Golyam Dervent, un sat pe jumătate părăsit de la graniţa Bulgariei cu Turcia, a rezistat invadatorilor încă din vremea Imperiului Roman. În prezent, populaţia minusculă a satului ezită între generozitate şi prejudecată, confruntată cu o criză europeană de proporţii: refugiaţi sirieni încearcă să treacă noaptea dinspre Turcia spre Europa pe uliţele Derventului. Pentru că satul se află în pragul alegerilor, refugiaţii devin parte a agendei electorale: cei 38 de săteni pensionari au de ales între poştaşul satului, care intenţionează să îi invite pe refugiaţi să se stabilească acolo ca să-l repopuleze; oponentul său şomer, care doreşte întoarcerea comunismului şi crede că Bulgaria e numai pentru bulgari, şi actuala primăriţă care admite că nu prea-i pasă de nimic. Atent coregrafiat, într-un ritm ce respectă viaţa locului, acesta e un film urgent ce aduce în prim-plan anxietăţi majore care au determinat deja decizii drastice în alte contexte electorale.

Premii și Festivaluri:
Festivalul de Film Sundance – Nominalizat în cadrul World Cinema Documentary Competition
Festivalul de Film de la Göteborg – Nominalizat la Dragon Award
Festivalul de Film Tampere – Premiul Special
Festivalul de Film de la Trieste – Premiul Osservatorio Balcani e Caucaso
——-
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2018 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de CitiZenit cu sprijinul Centrul Municipal de Cultură Arad.

Scrie un comentariu