R.E.M.X.-ul artei cu viteza gândului. Level 1. Atrium

REMX 1

Da! Da, da, da! Despre asta vorbeam, cititorule care iubești arta măcar la fel de mult cât să joci Candy Crush Saga sau 2048, pe vremea când, probabil, nici nu mă citeai, când am scris că în orașul ăsta aparent prăfuit (și subliniez de trei ori acest „aparent”), cultura – în special prin arta contemporană – merită să fie adusă la un nivel mai înalt. Nu pentru că nu s-ar ridica la așteptările unui devorator de artă de elită (dimpotrivă!), ci pentru că nu e(ra) la vedere, nu are (/avea) o insurgență socială, o resurecție cataclismică în viteza lumii în care trăim, alergăm, privim, uităm, dormim, visăm ș.a.m.d.
Arta e în continuă mișcare, iar Aradul a trecut… din statornicia muzeală… pe Level 1! Media Art Festival Arad își vede de drum și își caută locul. Centrul Municipal de Cultură Arad, kinema ikon și :BARIL au adus ARTA CONTEMPORANĂ acolo unde este mișcare, acolo unde mergem să bem o cafă, să mâncăm un Nugget, să vedem un film, să jucăm la bowling sau să cumpărăm niște blugi. La Mall!

De cum am intrat în „Magazin Mixt” (etajul 1, lângă Gift Shop), m-a cuprins un fuckinturbobrainexplosionexcitement… e ceva ce visam de ani de zile – le-am și zis curatorilor Călin Man și Ileana Selejan – și nu mi-a venit să cred ce spațiu imens, vizibil încă de afară prin pereții de sticlă, au primit artiștii din noua generație kinema ikon (și nu numai). Mă simțeam într-un DisneyLand Artistic, un PacMan pe crack alergând pe culoarele sinapselor unui Digital Dali cu mustăți de 452k pixeli… eram un REMote Controlled Data pe Lucid Scribe Database. LSDBase.

Ar trebui să explic, cred.

REMX 2

Imaginile din galeria foto de mai jos (sau o vizită chiar la locul faptei) ar fi destul de edificatoare, dar pentru cei care abia acum s-au trezit (lol!)… pe scurt și pe înțelesul tuturor ar fi asta:

Cea de-a doua ediție a Media Art Festival și-a lărgit orizonturile și a pătruns în Atrium Mall. Pe lângă expozițiile din Muzeul de Artă și de la Teba (+ stâlpul roz din zona KF despre care abia acum am aflat că face parte din eveniment :)), incluse – anul acesta – în programul oficial al mega-evenimentului de artă contemporană din Timișoara, ArtEncounters, aici, la Atrium, avem expoziția principală numită „Magazin Mixt”, unde expun un număr de peste 40 de artiști locali și internaționali, la care se mai adaugă vreo 30 de producții de artă audio și video, toate acestea segmentate pe 5 divizii (Magazin Mixt, Radio Lounge, L’ENE – The Bedroom, Cinemagic și Salonvideo_clip). Ca și bonus, vernisajul de vineri, 16 octombrie, a avut parte de un concert hipnotizant cu trupa bucureșteană Soare Staniol.

NO MATTER

…iar ca să explic și filosofia din spatele conceptului unificator, apelez la textul curatorilor Ileana Selejan și Călin Man din catalogul Media.Art.Festival.Arad.2015 R.E.M.X. Rapid.Eye.Movement:

Mișcarea rapidă a ochilor (MRO sau REM din engleză: rapid eye movement), sau somnul REM, este faza somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. Pe timpul acestei faze a somnului ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe pentru care se mai numește și somn paradoxal.

REMX 3

Sleep. A final frontier. Or at least a frontier, of sorts. Trespassers are welcome, encouraged even, as this river meanders far and deep. From these often murky, sometimes clear waters, new threads will continue to emerge, as long as. Sleep is a point of entry, a border check, wherefrom open-ended questions can continue to. What if Oedipus had never run into the Sphinx? What’s more frightening, his blindness or his exile? What if tomorrow was night instead of day? Like vampires, we’d all be wandering around in the darkness, escaping from the light. 
Sleep blurs the boundaries between art and life, hypnotizing the audience, making me, us, you, them, 1, 2 … 3 … all fall asleep. Have you ever wondered how many futures are indeed possible? I’ll say! Many more if we start counting dreams! Do you keep a journal of your dreams? If they are forgotten, sooner than memories, imagine how much CONTENT, imagine how many random points of access are lost. Please start recording. (n. red. inserați aceste cuvinte în Google Translate și activați butonul „Listen” la rubrica de limba engleză. Cam așa a fost gândit)

552,416,116,99,9,47,266
560,423,118,98,9,47,265
567,429,120,97,9,47,265
575,436,121,97,9,46,999

REMX 4REMX 6
Lucid Scribe Data.
Database, LSDBase.
Researcher, Michael Paul Coder. Entry, 2012-08-08.
Brain Waves. Attention, Meditation, Alpha, Beta, Delta, Gamma, Theta

REMX 5
audio credit:
 Soare staniol - Avant'n'Gard (Makunouchi Bento's Stan AWOL Remix)
 Vid - Unindivid

galerie foto

Comments are closed.