Namibia – „Pământul celor curajoși” @ Sala Clio


36933401_1960712387313446_1992615717240832000_n

11 august, ora 17:00
Sala Clio

„Africa … Namibia, acest pământ de contraste și extreme cu marea sa natură, cu peisaje atât de diferite, cu oamenii săi calzi și prietenoși” (Silvana Retter)

“Am mai scris despre Silvana, arădeanca stabilită în urmă cu mai bine de un deceniu în Germania care a făcut din hobby un mod de viață. Tocmai pentru ceea ce face am scris mereu cu admirație. La început făcea poze, dar acum, Silvana Retter face artă. Fotografiile sale au primit o grămadă, chiar o grămadă de premii în Germania, în Spania, în Cipru, în Grecia sau în Elveția și, evident, în România.

În 2015, în luna octombrie, avea primul său vernisaj la Arad, intitulat „Dincolo de cuvinte”. Într-adevăr, unele dintre fotografiile ei au fost dincolo de tot ceea ce puteam spune noi, printre ele fiind prezentate și „Eiffel Tower” sau „Reborn”, cele mai premiate dintre fotografiile arădencei. Fotografiile sale au fost expuse în țări ca România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia sau Argentina.

Acum, la aproape trei ani distanță de la primul ei vernisaj, Silvana se întoarce la Arad, se întoarce acasă, pentru că pentru ea, indiferent unde va locui, Aradul va rămâne mereu „acasă”.
A calatorit tocmai în îndepărtata Namibie, țara din sud-vestul Africii care se învecinează cu Africa de Sud, Angola, Botswana, Zambia și Zimbabwe.

Vernisajul se numește „Namibia, pâmântul oamenilor curajoși” și va cuprinde mai multe fotografii realizate de artista arădeană.

Ca să revenim la Namibia, voi scrie mai jos câteva informații despre această îndepărtată țară africană.

Namibia are capitala la Windhoek, iar numele statului este derivat din numele deșertului Namib, care-i ocupă întregul țărm. Câmpia litorală a Namibiei, care se întinde pe o lungime de aproape 1.500 de kilometri de-a lungul Atlanticului este neobișnuit de îngustă. La o distanță de numai câțiva kilometri în interiorul uscatului începe Deșertul Namib. În nordul țării, dincolo de întinderile deșertului, se află Owambo, un podiș în care trăiesc peste jumătate dintre locuitorii Namibiei. În mijlocul Podișului Owambo se află una dintre cele mai întinse rezervații naturale: Parcul Național Etosha. În vest, Namibia este mărginită de Oceanul Atlantic. În est se află deșertul Kalahari, care se întinde în nord spre Angola, iar în est spre Botswana. În sud se află râul Orange, care formează frontiera dintre Namibia și Africa de Sud.

Orange este cel mai lung fluviu din Namibia. În interiorul țării nu există nici un râu cu regim permanent. Relieful cel mai înalt este constituit din masivul Brandberg, de peste 2500 m, bogat în resurse naturale. ” (sursa: www.specialarad.ro – Lucian Danilă)

Evenimentul va avea loc sambata, 11 august 2018, ora 17, la sala Clio din Arad, str. Horia nr. 10, sub patronajul “Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania” si in stransa colaborare cu FotoClub Pro Arad.

Scrie un comentariu