Kinema Ikon: Alien Armpit

kinema ikon alien armpit bogdan tomsa (26)

Salonul Kinema Ikon: Sezonul 3, episodul 5

Lucrarea lui Bogdan Tomşa (artist din Timişoara) e compusă din două elemente: proiecţie de film plus text. Acestuia îi place să lucreze cu o serie de softuri sau programe, forjându-le la maxim. Totodată, nevrând să le ia aşa cum sunt, scopul inventării lor a fost anulat din start. Bogdan extrage încontinuu imagini şi le foloseşte la conceperea de noi planete, redând universul sub o nouă formă (eu i-aş zice movement).

După generarea mişcărilor dorite, sferele se suprapun, un alt program înregistrând activitatea monitorului. Îl putem numi un fel de mix din imagini. Cuvintele reprezintă culorile folosite în limbajele digitale (html), adică cele inventate de programatori. Filmul vine peste, aproape ca un scanner, deplasând pe text o culoare dominantă.

Mesajul lucrării nu este fix. În schimb, e prezentă ironia asupra tablourilor clasice, expuse şi astăzi în orice muzeu. Venind din lateral, proiectorul crea spaţiul, adâncimea şi umbra necesară, învârtind astfel cuvintele în relief.

Din colecţia sa, Bogdan a extras treizeci de semne, fiecare având o altă denumire. Într-un mod paradoxal, filmul ca limbaj digital le ignora.

Mie mi-a plăcut mai ales titlul, Alien Armpit însemnând subsuoară de extraterestru. Şi cum altfel să zugrăveşti transpiraţia în spaţiu?

Foto: Alexandru Boca

alien armpit

Comments are closed.