FIMR – Prima ediție, prima seară
Un nou festival răsare în aceste zile în orașul nostru, înlocuind vechea „Toamnă Muzicală Arădeană” cu un suflu fresh și îndrăzneț, care pune un puternic accent pe muzica simfonică contemporană și, în mod deosebit, pe muzica românească: Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Românească”. Concertul inaugural s-a „consumat” joi seara în sala Cercului Militar, sub genericul „Compozitori bănăţeni” și sub bagheta celebrului dirijor Huba Hollókői (Ungaria / Finlanda), invitați speciali fiind și soliştii Andreea Dumitrescu (pian), Sergiu Cârstea (trompetă) și actorul Adrian Korek de la Facultatea de Muzică și Teatru a U.V.T.
În conţinutul serilor de festival, care va delecta publicul meloman până în data de 19 octombrie, sunt cuprinse creaţii ale unor compozitori români celebri precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Jora, Sabin Drăgoi, Emil Monţia, Ioan Căianu, Mihai Brediceanu, Ion Scărlătescu, Paul Jelescu, Anatol Vieru, Tiberiu Olah, Aurel Stroe, Pascal Bentoiu, Sabin Păutza sau Gabriel Mălăncioiu.
În programul primei seri, arădenii au putut asculta compoziții de-a dreptul rarissima (cel puțin pe „meleagurile simfonice arădene” din ultimul timp), cum ar fi Sabin Drăgoi: „Divertisment rustic”, Gabriel Almasi: „The Mysterious Journey Of Life”, Remus Georgescu: „Toccata pentru pian și orchestră”, Walter Michael Klepper: „Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani”, Petru Stoianov: „Hiperboreeana” și Gabriel Mălăncioiu: „Zamolxis pentru trompetă și orchestră”.
„Banatul multicultural”, „Viața în doi”, „Muzica românească în mâinile tinerilor interpreţi”, fascinația unui spectacol de operă contemporană (Orestia III de Aurel Stroe) sau aceea a unui spectacol multimedia – film mut și muzică – și reîntâlnirea cu senzaționala capodoperă cinematografică TABU (1931) de Friedrich Wilhelm Murnau, cu muzica compusă special pentru această peliculă de Violeta Dinescu, sunt câteva dintre tematicile și provocările lansate de această primă ediție a evenimentului.
Structura acestui festival-pilot include în total opt manifestări muzicale concepute ca evenimente culturale în genuri distincte: simfonic, vocal-simfonic, cameral, operă, spectacol multimedia și este organizat în săli emblematice precum Cercul Militar, Colegiul de arte „Sabin Drăgoi” sau Sala Ferdinand a Primăriei Arad.
Momente în care muzica se aliaza cu poezia, cu teatrul, cu filmul, întâlniri fascinante ale sonorităților instrumentale cu cele electronice, piese în primă audiție mondială, oferă auditorilor posibilitatea de a se familiariza cu diversitatea de soluţii propuse de arta sunetelor în derularea contemporană.
Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat Arad și este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Comments are closed.