Festivalul de Film One World Romania @ Cinema Arta

74494919_115130763272161_6846102720781221888_n

6 – 8 decembrie
Cinema Arta

Între 6 și 8 decembrie 2019, Aradul devine, pentru un weekend, capitala filmului documentar, cu ocazia primei ediții a festivalului One World Romania la Arad, care se va desfășura la Cinema Arta.

Festivalul va fi centrat pe comemorarea Revoluției Române, de care ne despart treizeci de ani. Distanța cronologică ne permite să privim în sfârșit evenimentele din ‘89 cu mai multă detașare; totuși, nu trebuie desconsiderat nici elanul și optimismul care i-au însuflețit pe cei care s-au aflat față în față cu o libertate atât de neașteptată încât devenea, de multe ori, derutantă.

Pentru a îmbina aceste două perspective, prima ediție a festivalului One World Romania la Arad va prezenta spectatorilor atât filme realizate în prima jumătate a anilor ‘90, sub imperiul necesității de a organiza haosul post-revoluționar și de a da glas speranțelor oamenilor în legătură cu viitorul, cât și operele unor cineaști care, la mulți ani de la căderea comunismului, au simțit nevoia să privească înapoi.

Din prima categorie fac parte programul de scurtmetraje despre Revoluție, realizate între 1990 și 1994, și emblematicul „Piața Universității – România”, co-regizat de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile și Sorin Ilieșiu. Acesta prezintă mitingul din Piața Universității din iunie 1991, unde au avut loc demonstrații ale studenților împotriva guvernului format din foști nomenclaturiști care amenința să ocupe conducerea țării după înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Filmul surprinde și represiunile brutale ale guvernului și minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor.

În ceea ce privește analizele retrospective, ele aparțin cineastelor Mila Turajlic, cu „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, și Vaninei Vignal, cu „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?”.  Ambele cineaste stau la marginea evenimentelor, atât din punct de vedere temporal, cât și în calitatea lor de confidente ale protagoniștilor, și constată cu pudoare și empatie persistența urmelor lăsate de regimul comunist asupra celor care l-au traversat.

Mona Muscă, Vasile Popovici, Adriana Babeți și Ivana Mladenovic, printre invitații speciali

78661609_122979432487294_5164719201599881216_o

Despre dificila perioadă de tranziție spre democrație ne va vorbi Mona Muscă, în prezent retrasă din politică, după o carieră prolifică în care a fost ministru al Culturii, membru în multiple comisii ale Camerei Deputaților, vicepreședinte al Partidului Național Liberal și inițiatoarea mai multor legi care au jucat un rol fundamental în democratizarea societății românești, precum legea care prevede transparența și accesul la informațiile de interes public sau cea care oferă protecție victimelor violenței domestice.

O experiență politică bogată și o implicare activă în anii ’90 și 2000 îl caracterizează și pe Vasile Popovici: deputat în anii ‘90, fost ambasador al României în Portugalia și în Maroc, el este totodată, scriitor, critic literar și profesor universitar. Amândoi vor fi la Arad vineri 6 decembrie, de la ora 19, chiar la evenimentul de deschidere a festivalului, pentru a răspunde întrebărilor publicului legate de acea perioadă și de ramificațiile sale în prezent.

Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai importanți directori de imagine ai ultimelor decenii, care a lucrat atât în perioada comunistă, cât și alături de regizorii Noului Val, a realizat împreună cu colegii lui de generație, Stere Gulea și Sorin Ilieșiu, documentarul „Piața Universității – București”, pe care vi-l prezentăm la Arad. În acest film, realizatorii au încercat să ofere publicului o perspectivă reală asupra protestelor din Piața Universității, nu versiunea distorsionată de media vremii. Vivi Drăgan Vasile va fi alături de noi sâmbătă, 8 decembrie, la Cinema Arta, pentru a ne dezvălui mai multe despre momentul respectiv. La dialog vor participa și Adriana Babeți și Indrei Rațiu.

fise OWRinv 3 (1)

Adriana Babeți este scriitoare, critic literar, eseist și traducător, cunoscută pentru romanul său Femeia în roșu, apărut la începutul anilor ‘90. Acesta, considerat astăzi un vârf al literaturii postmoderne române, a fost interzis de regimul comunist pe baza unor acuzații de „formalism” și a putut fi publicat abia după Revoluție. Indrei Rațiu a fost jurnalist la BBC și London Evening Standard și co-fondator al Fundației române pentru patrimoniu Pro Patrimonio și al Centrului Rațiu pentru democrație. Apărarea valorilor democratice este o trăsătură de familie în cazul lui Indrei Rațiu: el va vorbi pe larg publicului brașovean despre tatăl lui, Ion Rațiu, candidatul din partea Partidului Țărănist la primele alegeri prezidențiale libere din istoria României.

Prima ediție a festivalului One World România la Arad va prezenta de asemenea o serie de documentare de scurtmetraj realizate în prima jumătate a anilor ‘90 care reprezintă tentative de a debarasa această formă cinematografică de asocierea cu comenzile ideologice dictate de fostul regim. Florin Iepan, cineast român specializat în filmul documentar, care a lucrat de-a lungul timpului la Sahia Film, Pro Tv și TVR, și a fondat în anii ‘90 una dintre primele companii independente de producție de documentare din România, ne va relata mai în detaliu cum a decurs acest proces. Lavinia Betea, profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, istoric, autoarea unor volume importante despre comunismul românesc, şi redactor-şef al Revistei Internaţionale de Psihologie Politică Societală, va contribui de asemenea la discuție, aducând o perspectivă academică și temeinic documentată.

O perspectivă formulată simultan din interior și din exterior despre amprenta lăsată de regimul comunist asupra cetățenilor de rând o reprezintă filmul „DUPĂ TĂCERE ceea ce nu e rostit nu există?” de Vanina Vignal. Născută în Franța, absolventă a Școlii Internaționale de Teatru și Mișcare Jacques Lecoq, Vanina Vignal a ajuns la Iași pentru a juca într-o piesă de teatru. De atunci își împarte viața profesională între România și Franța, traducând scenarii sau filme din limba romană în limba franceză și făcând selecția și programarea, împreună cu Andrei Rus, pentru Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania și, în timpul anului, pentru Cineclub OWR. În filmul „După tăcere”, care va fi proiectat sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 17.30, la Cinema Arta din Arad, în prezența cineastei, Vanina Vignal își observă cea mai bună prietenă, o româncă pe nume Ioana, și se întreabă pe această cale „cum faci să trăieşti după dictatură când dictatura asta, într-un fel, o ai în tine”.

77390132_122948192490418_5672024039770554368_o

 

În ultima seară a primei ediții One World la Arad, la Cinema Arta, va avea loc avanpremiera filmului Ivanei Mladenovic, Ivana cea groaznică”, premiat la Locarno, în prezența regizoarei și a colaboratorilor săi apropiați, Ana Szel și Andrei Dinescu. Ivana Mladenovic este originară din Serbia și s-a mutat în România pentru a studia cinematografia. Filmele ei primesc recunoaștere internațională încă din perioada facultății. Atât „Turn Off the Lights”, primul său documentar, cât și „Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul în film de ficțiune, au primit multiple distincții și premii atât în țară, cât și în străinătate. Publicul românesc o mai cunoaște pe Ivana Mladenovic și prin intermediul rolului său în filmul „Inimi Cicatrizate”, realizat de Radu Jude.

Program complet

Vineri 6 DECEMBRIE

Sala mică de la Cinema Arta

ora 11.00: Oamenii dreptății
Proiecție urmată de o discuție cu un judecător și un avocat tânăr în colaborare cu LiderJust și Konrad Adenauer Schiftung. 

ora 14.00: Gardul de la frontieră
Austria, 2018 | regia Nikolaus Geyrhalter | 112 min.
precedat de o discuție cu Gabriela Leu , coordonator de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați

Sala mare de proiecții a Cinema Arta

ora 19.00: Jurnalul liber
România, 1990 | Colectiv Sahia | 10 minute
+
Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Druga strana svega)
Serbia, Franța, Qatar, Germania, Ungaria 2017 | regia Mila Turajlic | 100 min.

Sâmbătă 7 DECEMBRIE

ora 15.30: Program cu documentare despre Revoluție
„Zece minute cu clasa muncitoare”
România 1994 | regia Florin Iepan | 12 minute
+
„De Crăciun ne-am luat rația de libertate”
România 1990 | Cornel Mihalache, Cătălina Fernoagă | 10 minute
+
„Protecția cui?”  
România 1992 | regia Ada Pistiner | 10 minute
+
Jurnalul liber
România 1990 | Colectiv Sahia | 10 minute
+
Desprinderea
România 1990 | regia Șerban Comănescu | 21 minute

ora 17.30: „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?” („Après le silence – Ce qui n’est pas dit n’existe pas?”)
Franța, România 2012 | regia Vanina Vignal | 95 min.

ora 20.00: Piața Universității – România (România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu)

Duminică 8 DECEMBRIE

Sala mică de proiecții

ora 16.00: Adio, iarnă! (Winter adé)
Germania de Est 1989 | regia Helke Misselwitz | 116 minute

Sala mare de proiecții a Cinema Arta

ora 18.30: Srbenka
Croația 2018 | regia Nebojsa Slijepcevic | 70 minute

ora 20.00: Ivana cea Groaznică
Avanpremieră
România, Serbia 2019 | regia Ivana Mladenovic | 86 minute

———————————————————

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

Organizator: Asociația One World Romania
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură
Parteneri: Agenția ONU pentru Refugiați în România, Goethe Institut, The Ratiu Family Foundation, Ratiu Democracy Centre, Konrad Adenauer Stiftung, Citizenit
Parteneri media: Arad Culture, Special Arad, Jurnalul Arădean, aradon.ro, Televiziunea Arad, Radio Arad, Ziar de Arad, Actualități Arad

Hartă

Scrie un comentariu