Despre fenomenul Renașterii și „Noua Acropolă” – Interviu cu Alis Brebu

noua acropola interviu Arad Culture

 

Interviu cu Alis Brebu – profesor voluntar la Asociația Culturală „Noua Acropolă”

 

Arad Culture: Povestește-ne mai întâi despre „Asociația culturală Noua Acropolă” și când a început colaborarea ta cu această asociație?

Alis Brebu: Am aflat despre Noua Acropolă la puțin timp după terminarea facultății. Până atunci făcusem parte dintr-o organizație studențească, de asemenea, bazată pe voluntariat. Cum această parte se încheiase, căutam o nouă modalitate de a fi parte activă a societății. M-au inspirat întotdeauna vorbele lui Gandhi: Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume și am luat acest citat de suflet foarte în serios. Consider că fiecare dintre noi are ceva valoros pe care îl poate oferi celorlalți și prin care poate face lumea din jur puțin mai bună: un timp pe care îl putem oferi, o energie pe care o putem direcționa înspre a construi ceva valoros și trainic, resurse intelectuale care nu tot timpul trebuie să fie puse în slujba unor interese materiale, ci pot fi folosite și pentru a găsi soluții pentru ca pe acolo pe unde trecem să lăsăm lucrurile puțin mai valoroase decât au fost înainte.

Când am întâlnit Noua Acropolă aceasta era deja activă de 17 de ani în România. Au trecut 8 ani de atunci, dar a fost un timp în care am învățat foarte multe despre mine și despre lumea din jurul meu. Noua Acropolă nu este doar o asociație culturală, ci și o Școală de filosofie al cărei scop este de a-i îndruma pe cei interesați să se cunoască mai bine și să descopere arta de a-şi răspunde la întrebările esențiale ale vieții: Cine sunt? Ce rost am pe scena mare a istoriei? Cum îmi pot cunoaște și trăi propriul destin?, ș.a.m.d.

Din acest motiv, propune un curs introductiv de filosofie și psihologie care oferă o imagine de ansamblu asupra celor mai mari sisteme de gândire care au conturat lumea: filosofia europeană, indiană, budistă, chineză.

Acest curs a fost și primul meu contact cu Noua Acropolă. La sfârșitul celor 14 întâlniri mi s-a propus să devin membru voluntar și azi, iată-mă aici, transmițând mai departe ideea de filosofie ca artă de a-ți trăi în mod conștient viața.

„Una din cele mai mari întrebări pe care ne rămâne să o elucidăm este: Care sunt semințele pe care le semănăm astăzi, pentru viitorul de mâine?”

Arad Culture: „Destinul secolului XXI: Renaștere sau Ev Mediu?” a fost titlul conferinței care a deschis festivalul „Fenomenul Renașterii” la Muzeul Arădean. N-am reușit să stăm până la finalul dezbaterii… S-a tras vreo concluzie? Sau rămâne un semn de întrebare? Cum vezi tu acest subiect? 

Alis Brebu: După Quattrocento, cum mai este denumit punctul maxim al Renașterii, lumea pur și simplu nu a mai fost la fel. Transformările au fost atât de profunde încât nu ne putem opri să nu ne întrebăm: Cum s-a întâmplat acest lucru?

Această perioadă a contrastat mult cu cea din care s-a desprins, cu dogmaticul Ev Mediu european care a fost dominat de cu totul altă viziune asupra lumii. Avem de-a face cu două manifestări foarte diferite, dar care pot fi etalon pentru a ne putea evalua propria realitate.

Intenția nu a fost de a extrage o concluzie finală, ci de a ridica întrebări ale căror răspunsuri rămân deschise pentru a fi completate pe parcursul întregului eveniment. Una din cele mai mari întrebări pe care ne rămâne să o elucidăm este: Care sunt semințele pe care le semănăm astăzi, pentru viitorul de mâine?

Arad Culture: Cum ați ales subiectele pentru conferințele prezentate în cadrul evenimentului?

Alis Brebu: Subiectele au fost alese astfel încât, împreună, să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare asupra complexității momentului pe care îl numim Renaștere. Fiecare temă atrage atenția asupra unui aspect esențial, dar ne poate și elucida mai bine mecanismele care definesc societatea noastră astăzi.

Arad Culture: Cum a reacționat publicul arădean la activitățile culturale pe care le-ați propus? 

Alis Brebu: La fel ca la evenimentul de anul trecut dedicat Egiptului antic, Aradul a reacționat foarte pozitiv la activitățile pe care le-am propus. În varietatea sa, programul a inclus activităţi interesante atât pentru adulţi, cât şi pentru tineri sau copii și aproape că nu am simțit când au trecut zilele.

Am avut un public interesat atât la proiecțiile de film și conferințele filosofice, cât și la atelierele practice de pictură și muzică.

Ne-a bucurat și răspunsul din partea profesorilor către care am lansat invitația de a veni împreună cu elevii. Pentru ei în mod special am dedicat o zi întreagă de ghidaj interactiv prezentat de voluntarii din Noua Acropolă. Am avut clase înscrise pentru fiecare oră a zilei de vineri, uneori chiar mai multe clase în paralel.

Arad Culture: Spune-ne pe scurt ce oferă publicului șirul de evenimente „Fenomenul Renașterii”. Care sunt atracțiile principale?    

Alis Brebu: Foarte importantă în acest eveniment este expoziția Pe urmele geniilor Renașterii care conține un număr de 54 de panouri expoziţionale despre filosofia, știința, sculptura, pictura și arhitectura din Renaștere și pentru parcurgerea căreia punem la dispoziție tururi ghidate în ziua de vineri, 21 martie.

Cel mai important punct al evenimentului îl consider însă ca fiind prezentarea generală a unui modul de 14 teme de filosofie și psihologie de sâmbătă, 21 martie, ora 13:00.

De ce tocmai această prezentare este cea mai importantă? Dacă evenimentul dedicat Renașterii oferă o înțelegere asupra unui moment din istoria noastră, cursul de filosofie este o propunere de a trăi şi de a ne lăsa inspiraţi de ideile marilor filosofi ai lumii acum şi aici.

Importanța cursului constă și în valoarea sa practică, oferind celor care vor participa un ghid pentru a înțelege mai bine cât din ceea ce gândesc le aparține și cât provine din exterior, pentru a se cunoaște și înțelege mai bine pe ei înșiși, lumea în care trăim și clarificarea relației cu timpul istoric căruia îi aparținem (ne este el prieten sau dușman?)

Pentru zilele care au mai rămas din eveniment, vă invităm să nu ratați:

Lorenzo Magnificul sau despre știința guvernării – Conferință (sâmbătă, 21 martie, ora 11:00)

Când știi că ești cetățean al lumii? – Masă rotundă filosofică (duminică, 22 martie, ora 16:00)

Cei interesați pot consulta programul pe www.noua-acropola. ro/arad

Vă așteptăm cu drag la toate evenimentele!

Comments are closed.