Ce înseamnă să crești mare
Trupa de Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad prezintă spectacolul „Minunatele aventuri ale lui Nils Prichindelul”
Dramatizarea de Viorica Huber, după romanul „Minunatele aventuri ale lui Nils Holgersson”, de Selma Lagerlöf
Regia: Adela Moldovan
Scenografia: Marian Sandu
Muzica: Cári Tibor
Distribuția: Adina Doba, Sorin Dorobanțu, Oana Rogojină, Loredana Alexandrescu, Mircea Moș, Cristian Bordaș
Totul pornește de la Spiridușul casei, care-l sancționează pe Nils pentru conduita sa; acesta devine un pitic năzdrăvan, capabil să vorbească limba animalelor. Astfel, pruncul nostru zboară cu un stol de gâște către „victimile” sale. Cât despre voiajul său, va fi plin de încercări, dar și de surprize. În plus, va reuși să-și facă prieteni și să se călească.
Into the wild
Anual, gâștele sălbatice pleacă spre Nord, Laponia fiind destinația finală. Aurora boreală se vede superb, însă pe Nils* nu-l mișcă nimic. Ba din contră, irită pisica și-l prinde în plasă pe Spiriduș.
După o vreme, roata se-ntoarce, iar prichindelul „intră la apă”. Așadar, îl șochează faptul că felina e cât el. Pe deasupra, pricepe și limbajul animalelor (Cum de înțeleg ce miorlăi?).
Evident, nu îi mai arde să se „joace” cu motanul. În schimb, se urcă pe-un gâscan și pleacă spre Laponia. Urmează dansul cocorilor (mânuiți de marionetiști) ca moment de interludiu.
Acum, Nils e doar un puști speriat care a fugit de-acasă. Din greșeală-n greșeală, aici s-a ajuns. Vulpea se oferă să-i sară-n ajutor, dar îl pune la-ncercare: îi va prezenta Spiridușul în schimbul unor fiare. Șireată fiind, vrea să-l înfulece, însă este post.
Ursul îl mustră pe băiat pentru lipsa sa de empatie (împușcă vrăbii și atârnă tinichele de cozile câinilor). Despărțindu-se de gâște, Nils rămâne pe cont propriu. Așadar, în codru descoperă Serbarea Animalelor. După asta, vine judecata prichindelului, la care participă și gâscanul Martin. Micuțul i-ar fi scos un ghimpe din labă, așa că jurații îl izbăvesc. De partea ursului mai sunt vulturul și lupul.
Povestitorul e bunica lui Nils, adică domnișoara Selma. Bătrâna-l sfătuiește să-și vadă de viață, iar în fundal, o veveriță îi mănâncă prăjitura. Aventurile sale vor fi consemnate, ceea ce îi va aduce și susținători.
Freedom at last
Gâscanul descoperă insula secretă și berbecul îl alungă pe vulpoiul șantajist. Iată, fiarele și puștiul fac echipă împreună.
Destinația finală e cetatea scufundată cu neamul său cel adormit. Copilul e lefter și comercianții îl ademenesc degeaba. Doar cei care pot huzuri s-ar gândi la dansuri, muzică, vin și bucate. Pe scurt, cu un bănuț de aramă nu se face primăvară.
Vânzătorii admit că de-a lungul timpului au mințit, au înșelat, au lenevit și au furat; au trădat țara, biciuind „clienți” nevinovați. Și totuși râd în continuare. Concluzia ar fi că spiritul mercantil nu moare niciodată. Astfel, lupta pentru mărunțișuri merge înainte.
Tabloul este finisat de doi frați orfani și-o focă. Mamă nu mai au, iar tatăl a trebuit să se facă miner. Pornind în căutarea sa, pruncii se suie pe o banchiză. Evident, își riscă viața, dar laponul în canoe e la post și îi salvează.
Holgersson Senior vrea să-l taie pe Martin, însă Nils îl scapă de cuțit și redevine om. Aceștia se îmbrățișează și rămân amici. Cam asta înseamnă să crești mare: îți înduri greșelile și-ai evoluat.
Bravo tuturor și ne vedem la teatru!
*Nils e fiul stăpânilor de la fermă.
Observații. Decorurile au fost ingenioase, având un aer nordic și minimalist. Muzica și luminile (de tip spotlight sau ambientale) potențau din plin senzația de mișcare continuă. Personajele au umplut și ele scena de culoare, în vreme ce actorii s-au costumat în judecători. Preferatul copiilor a fost gâscanul zăpăcit, care ne zâmbea tot timpul și dădea din aripi. Mobile, păpușile luau obiecte de pe masă, producând acele clipe de reflecție totală; nu era una să arate identic. Și în fine, la migala afișată, aveai impresia că vraja există. Dincolo de astfel de trucuri, ar mai fi lipsit probabil niște dansuri din buric. Prin urmare, trăiască ghețarele, publicul și recuzita!
Următoarea reprezentație va avea loc pe data de 10 noiembrie, de la ora 11:00 dimineața. Biletul unui spectacol este de 5 RON (copii), respectiv 10 (pensionari/studenți) și 20 RON (adulți).
IATĂ POVESTEA ȘI ÎN FORMAT RADIOFONIC:
GALERIE FOTO AICI
Comments are closed.