„Capsula Timpului” și conținutul ei rămân un mister până în 2070!

capsula

Un oraș are nevoie de legende. Oamenii, chiar și într-un mediu urban, au nevoie de povești misterioase. De „zvonuri”. De speculații. Necunoscutul ne incită imaginația din cele mai vechi timpuri, „rădăcina” acestui fenomen fiind un impuls organic crescut din sămânța civilizației noastre. E o parte a evoluției noastre, este ideea care ne-a călăuzit în aflarea adevărului, în dobândirea cunoștințelor cu care ne putem lăuda astăzi. Să găsim cheia care deschide lacătul misterelor e, de cele mai multe ori, un antrenament ludic cu un scop bine definit de a ne regăsi pe noi înșine… sau, pe o scară mai largă, de a ne regăsi valorile, cultura noastră colectivă. În contextul secolului vitezei, ziua de ieri poate fi deja istorie. Dar ce se va întâmpla… sau mai degrabă CÂTE se vor mai întâmpla în 53 de ani? Cam pe această idee se bazează „Capsula timpului”, care va rămâne pentru un timp îndelungat păstrată și nedeschisă – cu alte cuvinte, un mister – în patrimoniul muzeului arădean. 

Acest proiect cu finalitate premeditată al tutelei artiștilor arădeni de artă contemporană KINEMA IKON a început anul trecut, odată cu cea de-a treia și totodată ultima serie – sau, așa cum a fost gândită și denumită: serial (segmentat pe episoade) – de expoziții, care purta denumirea generică de „DADADA”. E o anumită eră pe care s-a pus punct, dar nu și sfârșitul Kinema Ikon, stați liniștit! :) Urmează, în perioada imediat următoare, alte expoziții, dar cu teme diferite, idei noi, precum și idei și realizări vechi readuse în actualitate. Dar despre ce „mister” și ce proiect „al viitorului” este vorba acum, în momentul de față?

În sala Kinema Ikon a Muzeului de Artă Arad (cu un etaj deasupra Bibliotecii) este un dulap din metal – „Capsula Timpului” – care a însoțit întregul sezon al serialului mai sus amintit, despre care s-a spus anul trecut, în repetate rânduri, că aștepta din partea arădenilor diferite proiecte mai mult sau mai puțin artistice care urmau să fie introduse, ca mai apoi încuiate… nu pentru o eternitate, ci până la aniversarea de 100 de ani Kinema Ikon, ce se va produce într-o zi de marți, în data de 28 octombrie 2070, exact la ora 20:16. Ora, bineînțeles, e un joc de cifre pentru a semnala anul în care a pornit proiectul.

„Capsula Timpului” a așteptat arădenii gata încuiată vineri seara, 3 martie. Ca o retrospectivă, s-au oferit gratuit trei cataloage de colecție ale celor trei sezoane din serial, iar pe trei ecrane s-au difuzat videoclipurile aferente acestor episoade. Dacă pe parcursul a 3 ani, fiecare episod avea ca temă integrantă câte un film experimental, acum, erau câte 3 ecrane pentru fiecare sezon. Separat de acestea, mai era un ecran pe perete pe care s-au difuzat înregistrările live din timpul expozițiilor, puse pe fast-forward.

 

Ce se ascunde în interiorul „Capsulei Timpului”, totuși?

 

Călin Man (cunoscut și sub pseudonimul reVoltaire), coordonatorul tutelei Kinema Ikon a fost extrem de rezervat în declarații în acest sens. Vom vedea, dacă vom trăi până atunci, în anul 2070. În orice caz, vor vedea generațiile următoare, acel „target audience” pentru care se și adresează proiectul în primul și în primul rând.

Asta pentru că tutela Kinema Ikon a fost și este un fenomen care explorează și experimentează posibilitățile artistice și tehnologice ale viitorului. A fost încă de la bun început cu un pas înaintea tuturor pe scena cultural-artistică „contemporană”. Ceea ce astăzi, în ochii multora, încă nu e percepută în mod neapărat ca artă, va fi, cu siguranță, văzută altfel în ochii copiilor copiilor noștri, mult mai ancorați în realitățile augmentate, virtuale și tehnologice decât suntem noi, cei din ziua de azi. Arta e ceea ce omul creează, ilustrează și transpune în suporturile tehnice ale vremii ca să rămână pentru o eternitate, pentru a explica – de cele mai multe ori, codificat – un sentiment, o perioadă din istorie sau un adevăr subiectiv, iar tema, respectiv modalitatea mesajului aleasă de către autor este exclusiv „secretul” lui propriu și personal, care va rămâne un mic „mister”, o temă de gândire și analiză mai mult sau mai puțin grea pentru privitorul de pretutindeni, dar din altă epocă.

 

Un BRAND al Aradului, un experiment ce scrie istorie

 

În 1970, fondatorul, promotorul, teoreticianul şi neobositul animator al grupului (de la bun început şi până în zilele noastre), Gheorghe Sabău, împreună cu un grup de tineri intelectuali doritori să facă artă alternativă, a pus bazele unui proiect experimental care, de-a lungul anilor, a adus arta experimentală în contemporan și a experimentat fără încetare limitele artei contemporane. La început, în era „Atelier 16” (1970-1989), kinema ikon a produs filme artistice de 16 milimetri, după care a urmat perioada „mixed media” (1990-1993), în frunte cu revista „Conversația”, dar și cu câteva expoziții neconvenționale pentru acele vremuri, cum ar fi „O-zenee Ón cyberspatiul mioritic” (Călin Man și Caius Grozav), „INTER(n)” (cu participarea a 8 artiști vizuali: Matei Bejenaru, Sorin Vreme, Lia și Dan Perjovschi, Sándor Bartha, Călin Man și grupul subREAL – Călin Dan și Iosif Király) și celebrul „The Knight from Carpatzi” (Romulus Bucur, Caius Grozav, Peter Hügel, Florin Hornoiu, Ioan Ciorba, Călin Man și Gheorghe Sabău), un proiect digital difuzat pe postul TV local „Intersat”, în fiecare zi la aceeași oră, care invita arădenii la expozițiile kinema ikon din Muzeu. Din 1994 până în 2005, a urmat perioada „Hypermedia”, iar din 2006 până-n zilele noastre, „era Hybrid media”. O istorie artistică actuală care evoluează an de an, în funcție de posibilitățile tehnologice. Trecând în fugă peste lista de participări în orașe precum Sao Paolo, New York, Berlin, Dresda, Paris, Liverpool, Osnabrück, Cracovia sau Brno (unde au câștigat și Premiul Special al Juriului), proiectele „Opera Prima”, „Commedia del Multimedia” și „alteridem.exe”, revistele „Intermedia”, afișele „DPRT”, „kiWk (Wünderkammer)” și peste serialul Kinema Ikon din ultimii trei ani (2013-2016), ajungem rapid la concluzia că atunci când vorbim despre kinema ikon, vorbim despre un brand al Aradului, recunoscut nu numai pe plan național, ci chiar pe plan internațional.

Ne vedem, așadar, la următoarele evenimente marca Kinema Ikon și… cu cei extra-curioși, sperăm să ne vedem și în 2070, cine știe deocamdată unde mai exact, dar cu siguranță într-o zi de marți, pe data de 28 octombrie, la ora 20:16.

Comments are closed.