Au scuipat pe mormintele lor. Ca Vian. La Kaviar

Cenaclul Ioan Slavici la Restaurant Kaviar Arad

Zăpada a năvălit peste oraș cu toată brutalitatea ei silențioasă, forțând la meditație și melancolie, parcă, orice acțiune cât de cât artistică. Dar cum niciun substrat nu e neapărat impenetrabil, Cenaclul proaspăt lansat, denumit „Ioan Slavici”, nu s-a sfiit să sfideze legile Naturii și să țină ce-a de-a doua întâlnire literar-artistică, într-un loc unde, aparent, nici hibernarea romantică nu are dreptul de a se supune pașnic la condițiile pre-apocaliptice: Ștrandul Neptun – …„violat” de Albă-ca-Zăpada.

Drumul până acolo, la Restaurantul Kaviar -desigur, fără mașină- a fost un semi-calvar. Din fericire distanța era relativ mică. Odată ajuns acolo… am stat și am răbdat. Era, totuși, primul Cenaclu Literar la care am pus piciorul… Nu eram sigur la ce ar trebui să mă aștept. Mă gândeam că voi asista la un simplu și elegant recital de poezii acompaniate cu muzică după care toată lumea pleacă acasă fericit, văzând până și zăpada mai „blândă”. Preconcepția mea a fost însă instantaneu spulberată în momentul în care au intrat două „personaje” de Cartoon Network Cultural ale plaiurilor arădene… Frumoasa și BestiaNatalia Micalona și… un poet al cărui nume e …„irelevant” (după cum chiar el proclama, ba mai mult, insista să nu-l fotografiez). Să-i spunem, simplu, Mircea.

Gingășia emoțională a Nataliei a ținut publicul în frâu timp de 3 minute și 25 de secunde… apoi… spuffff! S-a declanșat Iadul! Metaforic, desigur – un Iad constructiv, deci. A venit momentul critic. Cel al criticii. Deși… eu, personal, în caz că aș comite „nebunia” de a fi poet, m-aș simți onorat să fiu criticat – indiferent că pozitiv sau negativ – de Adrian Ivanițchi (fost membru al Cenaclului Flacăra, membru fondator al cenaclului de muzică și poezie Agora și director artistic al centrului interetnic din Sighișoara).

Cel mai acid critic însă a intervenit „din umbră” – doamnelor și domnilor… urmează, în câteva momente… MIRCEA!…
…dar mai întâi a așteptat cuminte, până să auzim și creațiile unui alt poet începător – dar promițător: Robert Dughi

Deși probabil nimeni nu s-ar fi așteptat după o asemenea aventură dură servită la RECE… spiritele au fost calmate, într-un final, de un recital excepțional de folk, mai întâi de Nelu Pitic, alături de fiul său la chitară, și Daniel Julean, apoi de invitatul special al serii: Adrian Ivanițchi.

Comments are closed.