Art Safari: Nicolae Grigorescu @ Muzeul de Artă


438161851_867798705154760_7849890045828990843_n

14 mai – 16 iunie
Muzeul de Artă

Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est, anunță deschiderea unui nou eveniment în țară, dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838 – 1907).

Expoziția poate fi văzută în perioada 14 mai – 16 iunie 2024 și oferă publicului iubitor de frumos oportunitatea de a admira opere rare ale celui mai iubit pictor român.

Vernisajul „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” are loc în data de 14 mai 2024, la Muzeul de Artă Arad, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Arad. Expoziția marchează Ziua Națională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual pe 15 mai.

Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă”, „Costum verde de bal” ș.a., fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu.

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată

„Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a „Întoarcerii de la izvor”, temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.

Grigorescu a fost un artist complet și complex, cu o creație vastă, cu impact la nivel european. Lucrările sale transcend granițele naționale, contribuind la afirmarea artei românești pe scena internațională. Expoziția va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale creației lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiția Școlii de la Barbizon, sau operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanță deosebită în evoluția sa artistică.

Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănașii, crângul, prispele și mestecenii, țărăncile sunt emblemele românești pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moștenire artistică impresionantă prin opere din colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă din Constanța.

Program de vizitare

Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II):

15 mai – 16 iunie 2024

Marți-Vineri: 09.00-17.00, ultima intrare: 16.15

Sâmbătă-Duminică: 10.00-18.00, ultima intrare: 17.15

Luni – închis

Comments are closed.